L-KARNİTİN'İ YAKINDAN İNCELEYELİM !
L-Karnitin Nedir?
L-Karnitin, karaciğerde ve böbreklerde lizin ve metiyonin amino asitlerinden türetilen ve vücutta kaslarda, kalpte, beyinde ve sperm hücrelerinde saklanan bir amino asittir. Diyet yoluyla en çok et ve diğer hayvansal gıdalardan alınır. Soya fasulyesi ve avokado gibi bazı bitkisel kaynaklar da birer L-Karnitin kaynaklarıdır.
L-Karnitinin Yararları Nedir?
L-Karnitinin vücutta üstlendiği en önemli görevlerinden biri; yağları, özellikle uzun zincirli yağ asitlerini hücre mitokondrisine taşımaktır. Burada okside olan yağ asitleri ATP (adenosine triphosphate) üretir ve enerji olarak kullanılır. L-Karnitin bu hücresel seviyedeki görevi hem egzersiz sırasında hem de dinlenme sırasında gerçekleştirir fakat araştırmalar yoğun egzersizler sırasında daha çok ATP üretildiğini söylemektedir.
İskoçya’da yapılan bir araştırma; L-Karnitin’in yağ taşıma fonksiyonunun yanı sıra, kas hücrelerindeki insülin aktivitesini de arttırdığını ortaya koymaktadır. L-karnitin, yüksek karbonhidrat içeren bir gıda tüketildiğinde bile, kandaki glikoz seviyesini yani kan şekerini düşük seviyede tutabilmekte ve glikojen doygunluğunu giderebilmektedir. L-Karnitinin performans üzerinde görülebilen etkileri sadece yağ yakmaya yardımcı olabilmesinden ve glikojen kullanımını azaltmasından kaynaklanmamaktadır. L-Karnitin, kaslara kan akışını da artırmaktadır. Kan akışında artış olması demek; kaslara en çok ihtiyaç duyduğu egzersiz sırasında daha fazla besin maddesi ve hormonun ulaşması demektir. Bu nedenle, antrenman sonrası öğünlerde L-Karnitin kullanılması tavsiye edilmektedir.
Literatürler incelendiğinde L-Karnitin kullanımının muhtemel etkileri aşağıda gibidir:
Kilo verme süreçleri optimizasyonu
Beyin fonksiyonları gelişimi
Kalp sağlığı gelişimi
Egzersiz performansı gelişimi
Tip-2 Diyabet risk düzeyi minimizasyonu